keskiviikko 30. tammikuuta 2019

ADALMIINA HENKILÖNÄ

Prinsessa varttui ja kävi juuri niinkin punainen haltijatar oli ennustanut. A-dal-mii-nas-ta tuli kaikkein kaunein koskaan nähty prinsessa. Ja voi, miten rikas hänestä tuli, niin rikas, että hänen ym-pä-ril-leen ikään kuin kasvoi silkkoja aarteita. Ja miten viisas hän olikaan, niin viisas, että arvasi vastauksen kaikkein vaikeimpiin ar-voi-tuk-siin ja muisti kaikkein pisimmät läksyt, kun oli vain kerran vilkaissut niitä.
Kuningas ja ku-nin-ga-tar olivat i-has-tuksis-saan sitä mieltä, että prinsessa Adalmiina oli maailman paras ja täy-del-li-sin olento. Ja pahinta oli, että A-dal-mii-na alkoi a-ja-tel-la itse samoin, ja se teki hänen sy-dä-men-sä niin yl-pe-äk-si, että hän piti kaikkia muita, jopa van-hem-pi-aan, itseään huo-nom-pi-na!
Mitä van-hem-mak-si Adalmiina tuli, sitä yl-pe-äm-mäk-si hän muuttui, ja ylpeyttä seu-ra-si-vat kaikkein ilkeimmät viat, niin, että A-dal-mii-nas-ta tuli samalla häijy ja ko-va-sy-dä-mi-nen, ahne ja ka-teel-linen. A-dal-mii-na myös riiteli kaikkien kanssa, jotka eivät i-mar-rel-leet häntä ja tehneet kaikkea, mikä hänen päähänsä pälkähti; mutta samalla hän halveksi niitä, jotka a-la-mai-ses-ti tot-te-li-vat hänen pie-nin-tä-kin vihjaustaan. Hän oli kaikkien pelkäämä tyranni, josta kukaan ei pitänyt. Kuningas ja ku-nin-ga-tar olivat koko val-ta-kun-nas-sa ainoat, jotka eivät har-mis-tu-neet hänen yl-pey-teen-sä.

5-luokkalaiset laativat pääkirjoituksen Adalmiinasta ja ulkonäköpaineista, jotka koskettavat nykyajan nuorisoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti